#10 mistakes dalam relationship

dalam relationship, saat masing-masing dah mula serious...
Bullshits macamni akan jadi sekarang atau nanti. percayalah.
this will happen bila a relationship dah sampai tahap 'comfort zone'

10 MISTAKES DALAM RELATIONSHIP
for both girls and boys.  ini seri amelia yang tulis. so please, please please minta kebenaran dulu before copy. tidur lepas subuh siapkan post ni :{


Tumblr_mk6azbytyl1s1xrc5o1_400_large

                              -





                               -





                               -


  
#1 lupa jadi kawan. 

Tumblr_miwb30c92k1rh1wv4o1_500_large
 well you see, ada benda yang kita boleh bagitahu kawan tapi tak boleh bagitahu dekat boyfriend right? i mean, you can't tell your boyfriend 'peh band ni leader dia apak handsome' or 'minah ni main mata dengan balak aku. fuck dia ingat cantik ah' atau tell your girlfriend 'Man U boleh gi mamp. Chelsea main cam taik ah malam ni shit' atau 't-shirt TopMan boleh buat gaduh lawa dia do' simply sebab kau rasa dia tak akan minat nak dengar.

so here's the deal, what if "your boyfriend is your best friend?" or "your girlfriend is your bestfriend" i would kill to have a relationship like that. mencarut dekat dia lepaskan sakit hati time marah dengan kawan kawan. lepastu dia dengar sambil gelak sebab dia tahu kau bukan marah dekat dia. tak perlu call suara comel, act cute all the time. ada masa nak jadi membuli sikit, suruh dia layan lagu yang dia tak minat simply sebab kau tengah dengar. come on! tak kan tak pernah ada boy best friend, girl best friend? imagine if your best friend and your boyfriend/girlfriend is the same human. peh, ohsem gila sumpah.

definition: having a boybestfriend is like dia layan kau cam kau ni jantan tapi jaga kau macam kau adik perempuan dia.




#2 dengan sengaja cakap benda yang melukakan hati

Tumblr_mkc3wos3o91rvc4sqo1_500_large
biasalah, kalau bergaduh ego masing-masing peh apak tinggi gila. kalau boleh taknak kalah bila lawan cakap. tapi sedar tak..... you guys tengah lawan siapa yang boleh luka kan hati each other paling banyak? and that shit is not cool.

girls, you guys nak membebel? go on. tapi please jangan cakap something yang boleh jatuh kan maruah dia. if tak pernah panggil kau aku tak payah ah tukar time gaduh. nak marah boleh cuma biar respect.

and boys, never. ever. ever. ever bandingkan dia dengan perempuan lain. jangan tukar topik sampai dia habis and dengar apa dia bebel sampai dia penat lepastu pujuk. lagipun she'll forget what she said 10 minutes after. but know this, perempuan lagi bahaya bila dia senyap waktu tengah gaduh. serious talk. that means she's too hurt to say a word. or too tired.


#3 rasa tak cool cakap'sorry'

 Tumblr_mhzralt9dp1r7mshyo1_400_large
taknak gaduh? say 'sorry' then 5 minutes after that dia akan kata 'i'm sorry too' percayalah. perkataan 'sorry' boleh buat another pihak rasa bersalah. it's a win win situation.



#4 buat dia rasa 'you care'

 Tumblr_lihbf1kkaw1qazkdco1_500_large
you see, girls talk a lot. so please, at any cost tak kisah lah boring ke apa. buat macam kau rasa kau NAK DENGAR. and by that means, gelak time patut gelak. not just 'lol' it's better tambah another 'ha' dalam 'haha'. oh and cakap benda yang menenangkan time dia habis luah isi hati dia. don't ever ever ever bagi ayat sepatah macam 'LOL' atau menguap atau mengeluh time tengah on call. get it?



#5 hiperbola. melebih lebihkan ayat

Tumblr_mkxxabswvw1qjuevro1_500_large
it's nice once in a while hiperbola kan ayat. kalau rasa meluat, cuba bagi kelakar. means, instead of 'i miss you' cuba try 'kalau i boleh terbang macam Batman sekarang, dah lama i ada dekat sebelah you. rindu gila punya pasal' oh atau atau instead of 'goodnight' cuba try 'goodnight princess. i jaga you time you tidur. nyamuk pun i tak bagi dekat' awwwwwww.



#6 tak sependapat

 Tumblr_lyc9xu6ma21qacbojo1_500_large
well it's fine kalau bertekak pasal ticket wayang or flavour ice cream apa nak share. but please, cuba bayangkan kalau let say.. you guys both tengah dalam exam. then suddenly yang girl kata better putus dulu sampai habis exam. cause dia taknak salahkan relationship ni if dia dapat bad results. yang boy pula tak boleh consentrate study kalau break macamtu. culture shock. see, dengan stress exam lagi. boom! putus terus serious talk. sounds familiar?

but that doesn't mean kau kena pura-pura suka apa yang dia suka.



 #7 pergaduhan tergantung

Tumblr_mid8rk1acr1rm0llio1_500_large
nak bergaduh? fine. tapi pastikan bila dah minta maaf, benda ni setel. you see, bila a fight tu tak finish off. benda tu kita akan simpan dalam hati, in the end kita akan dendam.

i mean, take a look at this. you guys fight, then somehow benda tu macam tergantung. percayalah, nanti bila you guys bergaduh pasal benda lain. mesti punya things yang pasal fight yang sebelum ni akan kena kait. in the end gaduh sikit jadi besar sebab campur aduk kan dengan yang dulu punya. senang cerita, ungkit. and baby, never ever ever mengungkit. it leads to edge of breaking up.


#8 overthinking

Tumblr_mhrcj7jbpf1r8mmrfo1_500_large
'dia still sayang aku?' 'dia macam dah berubah.' 'mesti dia rasa mamat tu handsome.' 'mesti dia rasa minah tu comel.'

here's the deal. tak tahu? tanya. stop fikir bukan bukan. stop mulakan thought dengan "mesti" cause baby, tak semua kau fikir tu betul. kau rasa dia dah berubah? mungkin kau ada buat salah then dia tengah tunggu kau minta maaf. wanna relationship yang kekal? stop overthinking. easy as that.



#9 don't lie

Tumblr_mekx7r4fjn1ryv12ko1_500_large
never lie. apa pun keaadan, jangan pernah menipu. even as simple as dengan siapa kau keluar or mana kau pergi. kau nak lepak dengan boy bestfriend? nak lepak dengan girl bestfriend? terus terang. mesti dia akan bagi even macam berat hati. but still, it's better than tipu. sebab bila kita tipu, maknanya benda tu is more than it seems. get it? cause eventually dia akan tahu. believe me. and trusts are not free.



#10 letak diri sendiri dekat tempat dia

Tumblr_mky67r9zf51rmiszuo1_500_large

this is the most important. setiap apa yang nak buat. setiap apa yang nak cakap. setiap apa keputusan. tolong letak diri sendiri dekat tempat dia. you gonna say 'i don't love you anymore!' waktu tengah bergaduh? cuba kalau dia cakap macamtu dekat kau. apa kau rasa? see, as simple as that.



END


there's a lot mistakes dalam relationship. but tangan dah penat mata dah mengantuk and experience masih belum cukup.

p/s: ini bukan peraturan. this is the way it should be. there's no such thing as perfectrelationship.  you wanna keep this relationship supaya jangan jadi relationshit? then do as i say. and i'm not lying i'm telling you. but well, benda ni commom sense.             

p/s: i wan't a relationship like this one day insha'allah.

 

0 comments:

Post a Comment

seriamelia. Powered by Blogger.

Featured Post

Do you know how can i tell when you are sad?

"Do you know how can i tell when you are sad?" How? Did you know when you are sad, you tend to smile smile a lot mo...