fobia doktor gigi.


PENGALAMAN FOBIA CABUT GIGI.

girl panic | via Tumblr
  
oh that title explains everything. 


everything.




however, aku still nak cerita pengalaman bersejarah tu. so listen carefully. listen very carefully. mana tahu kot ada yang lepasni kena cabut gigi pula. but seriously, jangan cabut gigi dekat sekolah. tak berbaloi walupun percuma.


------------------------------------------------------------------------------





pagi tu aku ada nampak van doktor gigi masuk pagar sekolah. and aku dalam hati.... 

"ah damn, kenapa rasa tak sedap hati ni"

things goes quite normal dalam kelas sampailah tiba-tiba..



"knock knock knock"





"seri amelia binti abdul ghani. nurse gigi panggil"

kill me | via Tumblr
for real. aku takut gila waktu tu. menggeletar tangan berdiri. nasib baik shida kena panggil sekali. atleast ada lah teman. bila dah sampai tu, ramai rupanya yang tengah tunggu turn cabut gigi. aku taknak tunjuk aku takut, bajet cool lah sebab nak tenangkan shida. dia dah takut sampai nak menangis. kalau aku pun takut, dua dua mesti gelabah.




mungkin nasib aku malang. 
betul-betul waktu aku sampai dekat depan pintu nurse tu, ada sorang lelaki ni berlari keluar muntahkan kapas darah depan mata aku. darah dia mengalir macam air.


15 seconds... aku jadi batu.


Untitled

bila aku dah tenangkan diri, aku terpandang doctor gigi tu tengah tarik gigi sorang budak ni macam main boxing. ya allah, ganas gila weh. macam tengah "push pull" pintu. dari gigi budak tu dia tarik tangan dia sama sama dengan playar sentap sampai bahu dia.


dekat setengah jam tengok dengan mata sendiri macamana setiap pelajar keluar dari pintu tu berdarah satu mulut, kami pun kena panggil untuk bius ubat kebas. after dah bius doctor biasanya suruh tunggu 10 minutes before cabut gigi.





bila nama aku kena panggil i was like..
gifs, etc! | via Tumblr

but seriously, sakit sangat sangat sangat waktu dia cucuk directly dekat lelangit. macam kena toreh. sumpah sakit. kena cucuk ubat kebas pun mulut aku berdarah banyak. can you just imagine macamana nak cabut gigi nanti?!

before aku ada 4 orang yang kena cabut gigi. kira okaylah doctor cabut sekali sentap. so aku pun tenang sikit sebab sekali sentap biasanya tak sakit. 

aku tanya nurse, gigi mana nak kena cabut. nurse kata "gigi nombor 26" gigi geraham tu. aku rasa nak gelak pun ada waktu tu. 26 lucky number aku dengan Batman. but frankly speaking, biasanya banyaaaaak bad luck jadi before dengan waktu tarikh 26. after lepas tarikh tu baru bahagia jalan atas awan.

and finally. nama aku kena panggil untuk cabut gigi. bila dah baring atas kerusi, doctor tak dapat jumpa playar nak cabut gigi nombor 26. so doctor suruh aku duduk balik bagi yang lain dulu.


Tumblr


sambil tunggu tu, ubat kebas dah mula hilang effect. so bila second time doctor panggil, aku kena bius again. and again, aku rasa sakit kena toreh dekat lelangit for the second time. second time bius aku dah rasa semacam. badan menggigil and aku tak dapat kawal kaki aku. 

doctor mula cabut, dekat 20 minutes struggle. tapi doctor tu kata tangan dia dah tak larat since banyak gigi dia dah cabut. lepastu dia kata nak rehat sekejap. so dia suruh aku tunggu sedangkan gigi aku dah separuh tercabut. i was like..

Colouring My Life With The Chaos Of Trouble


tengah tunggu dekat 15 minutes tu, gigi aku dah mula rasa pedih. so doctor panggil aku untuk bius again. and again, aku rasa kena toreh waktu cucuk dekat lelangit tambah pula gigi yang dah cabut separuh tergantung.

bila sambung tunggu, finally aku yang terakhir. again, aku kena bius untuk kali ke 7 tak silap. sebab dah tak rasa kebas. so doctor pun mula tarik. dekat 10 minutes struggle nak cabut. and finally tercabut juga gigi tu. and yes, terasa darah mengalir tak henti henti.


finally. kata-kata terakhir doctor tu dekat aku:


"mesti fobia dengan doctor gigi dah lepasni kan?"


absolutely ordinary


time tu, aku gelak sebab it is funny. even dalam masa yang sama rasa macam nak suruh doctor tu telan playar yang dia guna nak cabut gigi tu. anyway, nak balik kelas tu aku tersandung tangga depan kelas form 6. malu jangan cakap lah, terus tak toleh naik tangga. sebaik aku sorang je time tu


*me walk in le' classroom*


balik kelas aku jadi center of attraction for a moment. semua mata pandang.
serentak semua tanya soalan yang sama


"berapa kali kena cucuk?"

aku nak jawab 7. tapi cuma 3 jari aku terangkat. hahaha
itupun deorang dah riuh. saying it's not normal sedangkan shida kena cucuk 1 kali je

time tu account. and aku perasan darah mengalir macam air. everytime aku tukar kapas darah still mengalir macam gusi aku koyak. dekat kelas je dah 5 kapas aku tukar.
waktu tu dah rasa pening-pening. lepastu aku terus telan panadol.

after account kena pergi makmal science. waktu nak jalan pergi makmal science aku dah tak rasa kaki. menggeletar semacam. menggigil satu badan. aku ajak ain pergi toilet. waktu dalam toilet, aku terduduk. terus menangis macam orang gila. darah dah tak rasa berjalan dari pinggang ke kaki. macam berjalan atas awan. it hurts

alin dengan shida datang tengok aku dekat toilet. alin suruh papah balik makmal.



and suddenly, waktu sampai makmal aku pengsan.


the vampire diaries gif blog | via Tumblr
blackout 5 minutes. aku buka mulut, penuh darah. kepala terasa ada satu urat tu menegang. i don't know how to explain this. tapi it's not a normal headache. satu urat dari gigi sampai kepala terasa mengembang macam nak pecah.  and yes it hurts like hell. aku tak tahu berapa kali aku pitam. blackout. sampai kena tampar nak sedarkan aku. aku tak sedar sangat apa sebenarnya yang jadi sepanjang perjalanan pergi bilik kaunseling.

hana papah aku all the way pergi kerusi depan bilik kaunseling. memandangkan aku rapat dengan Mommy (guru kaunseling. dia lah ibu aku dekat sekolah. sumpah sporting gila weh sporting gila. terasa hang dengan member bila lepak dengan dia. bahasa dia pun bahasa teenagers. dia muda lagi. how cool is that!) so deorang decide nak suruh mommy tolong hantarkan aku pergi hospital. tapi mommy dah balik waktu tu so nak taknak deorang terpaksa call parents aku. laily yang dengar aku bisik number mama sebab aku dah tak larat sangat nak buka mata. 

kepala aku betul-betul rasa nak pecah. Mun tolong belikan air mineral and alin dengan quratu always ada dengan aku. Alin suruh aku minum, tapi instead aku pergi curah air tu atas tudung. kepala rasa macam atas api. deorang semua dah menjerit aku buat macamtu. and yes, aku perasan ramai budak budak sekolah datang tengok keluar kelas. mana nak fikir malu dah waktu tu. sakit kepala sampai lembik weh.

bila dapat kunci bilik kaunseling dari cikgu linda, aku masuk dengan alin. sepanjang tu aku tak lepas pegang tangan alin. ada orang tolong picitkan kepala aku waktu aku baring atas kusyen. seriously, terhutang budi gila. and i feel like crying tengok deorang sungguh-sungguh risaukan aku. specially alin. dia baik gila weh baik sangat. even waktu baru-baru masuk dekat dia lah aku paling pandang sleck. tapi dia jugak yang paling risau. paling banyak tolong aku. waktu tu aku rasa macam nak peluk alin dengan quratu.sebenarnya ramai lagi yang tolong, cuma aku tak pasti siapa. again, thankyou so much. you kinda save my life.


terus terang. aku terharu gila time tu. terasa dihargai. bila orang yang kita rasa "aku mati pun entah dia sedih entah tidak" rupa rupanya orang yang paling risau bila kita sakit macamtu. for a moment, aku happy gila sampai nak menangis.

Tumblr | via Tumblr

in the end mama pun sampai. of course, mama risau gila even cuba buat muka tenang. ambil aku terus bawa balik rumah. berehat dalam kereta sekejap sebab mama datang kelam kabut pakai baju tidur je lagi. how sweet is that haha. okay then, mama bawa pergi nearest klinik gigi kerajaan sebab cabut dengan doctor kerajaan. so if things goes wrong mesti deorang tahu kenapa. dekat half and hour kena tunggu, sampailah turn aku.

masuk bilik khas tu, semuanya putih. bau ubat everywhere. somehow rasa macam atas awan pun ada. so then, bila doctor check everything semua. doctor pun slowly bisik dekat mama.







"anak puan kena jahit gusi. bleding dia serious"







guess what, aku dengar. so aku terus melompat dari katil tu. oh no, aku tak sanggup nak ulang semula apa yang jadi harini. 






no way.






doctor kata aku ada "darah rendah" bila aku stress atau too much risau. atau takut sangat sangat. atau tengah berdebar atau tengah marah. aku boleh pengsan immediately. atau simply blackout for 5 minutes.

doctor kata aku kena kurangkan fikir bout problem lepasni, and lepastu mama bisik dekat aku "ha dengar tu. jangan guna hati banyak sangat" hahaha. i burst into laughter time tu juga. nasib baiklah doctor tu sporting. so bila aku kata taknak jahit. doctor tu bagi pelepasan, dia cuma letak herbas untuk stop the bleeding. tapi kalau malam tu bleding lagi aku kena pergi ICU tang tu juga. so doctor bagi pills and panadol semua. painkiller


guess what, malam tu bleeding lagi. aku tengah tidur, sedar sedar bantal dah penuh dengan darah. seminggu aku dekat rumah. all i did was telan painkiller and tidur. seriously effective gila. terus terlena lepas telan. seminggu tu aku dah macam zombi. and i got addicted to painkiller dalam semingu tu sampai mama sorokkan painkiller aku.but it's nice. mama tolong masakkan bubur sebab aku memang tak boleh telan apa-apa. bapak jaga aku waktu aku tidur. ada one time tu, bapak cium dahi aku waktu aku tengah tidur right after tuam ais dekat pipi aku.


dude, i'm 16 now. siapa tak rasa nak nangis bila parents tiba-tiba layan macam baby. uuuuuu manja habis waktu tu. opah and maktih datang all the way dari kampung sebab nak masakkan aku bubur. and izzat call every hour tanya keadaan aku.


uwaaa | via Tumblr


okay. sebenarnya baca je korang takkan faham sampailah korang alami benda tu sendiri. it hurts much more dari apa yang aku cerita.


guys, if you're reading this. aku nak ucap THANKYOU SO MUCH. I LOVE YOU. SAMPAI BILA-BILA AKU KENANG JASA KORANG. *kiss*



seriamelia. Powered by Blogger.

Featured Post

Do you know how can i tell when you are sad?

"Do you know how can i tell when you are sad?" How? Did you know when you are sad, you tend to smile smile a lot mo...