cinta pertama & cinta kedua




kali kedua kau jatuh cinta dengan seseorang, kau akan rasa somehow lega. sebab bila kali pertama hati kau kena hancur dulu, kau akan rasa macam dah tak akan boleh sayang sesiapa atau benarkan diri kau untuk disayangi oleh sesiapa dah lepastu. kau akan risau ex kau jumpa pengganti dia sebelum kau jumpa orang lain, kau akan risau diri kau dah tak ada sesiapa yang nak but then finally it happens. ada seseorang muncul dan sayang kau & for the first time in a long while akhirnya kau akan rasa lega.




You and I
kali kedua kau jatuh cinta dengan seseorang, apa yang kau rasa semua akan berbeza. kali pertama dulu, kau rasa macam dalam mimpi. hati & cinta kau tak pernah disentuh & dicemar oleh sesiapa. kau terima cinta tanpa ada sikitpun rasa ragu-ragu. but then it fell apart. cinta yang kali pertama kau rasa tu hancur sekali dengan hati & dunia kau. kau akan sedar yang even orang yang kau paling percaya sekalipun boleh jadi kejam & break your heart. kau akan sedar yang orang boleh cakap sesuatu tanpa maksudkan benda tu & one day without warning people could stop meaing the sweet things they said to you just yesterday. dan bila kau jatuh cinta sekali lagi, kau akan berhati-hati dengan cinta. kau akan beri cinta kedua kau warning awal-awal "kalau satu hari nanti dah tak sayang, tolong bagitahu awal-awal. thanks!" 



kali kedua kau jatuh cinta dengan seseorang. kau akan bandingkan dengan cinta pertama kau. that's okay. that's natural. kau akan perhati perbezaan both of them sebab kalau boleh, kau taknak jatuh cinta dengan seorang lagi manusia yang boleh hancurkan dunia kau. "ex aku tak pernah buat macamni, i guess i chose the right one this time" belajar cintakan seseorang & belajar kenal cinta dari awal memang memenatkan. bila kau kedua kau jatuh cinta, nak mula dari awal semula. dari fasa perkenalan, fasa jatuh cinta dan fasa-fasa lain is going to take a long time & sometimes benda tu boleh mengelirukan. nak tahu sejarah silam dia, nak kenal apa dia suka & apa dia tak suka, nak masuk dunia dia & kenal dunia dia. staukan manusia dalam dunia kau & dunia dia. it's going to be exhausting. but that's okay. that's to be expected. just ask the new love for directions.




kali kedua kau jatuh cinta dengan seseorang, kau akan rasa macam kena amnesia. you're going to stand the and be like "wait, how do i do this again? how do i love you? macamana nak flirt eventho i really like you? okay now that we're dating, apa nak cakap masa first date? wait a minute, is it okay to feel jealous? ini first time kita gaduh, siapa yang nak mengalah?" semua benda ni kau akan rasa macam tak pernah tahu. memang menakutkan at first. but the fact is, it's not like you didn't know. kau cuma taknak ulang semula kesalahan yang sama macam dulu. that is why, kali kedua kau jatuh cinta ni, kau nak mulakan dengan betul so that ending dia pun akan betul.





Night lights
kali kedua kau jatuh cinta dengan seseorang, kau akan jadi lebih waras dari masa kali pertama dulu. cinta pertama kau sebelum ni, kau gunakan semua kewarasan yang kau ada. you behave like an insane monster sebab otak kau still terkejut dengan benda-benda baru yang belajar. jealous dengan semua perempuan. insecure akut dia akan tinggalkan kau any second. taknak mengalah bila bergaduh. ego melangit walaupun dah sedar kau yang salah. that's normal because that's the first time yang kau dibenarkan untuk buat semua tu. tapi bila kali kedua kau jatuh cinta, kau dah boleh kawal everything yang kau rasa. kau akan sedar yang if dia betul nak pergi, dia dah lama dah pergi. kau akan sedar yang kalau betul kau percaya dia kau tak akan jealous melampau. kau akan sedar yang lebih baik kalah dalam pergaduhan dari hilang dia. kau akan sedar lebih baik rendahkan ego kau dari lukakan hati dia. memang sometimes, semua rasa tu akan datang balik. jealous, ego & keras kepala. tapi kau dah boleh kawal & shoo it after a while.





daddy i love u

kali kedua kau jatuh cinta, kau akan fikir jangka masa panjang. it's not just puppy love anymore. it will feel more "adult" eventho you have no idea what adult love actually is. but i guess it's when kau dah boleh fikir berapa orang anak kau nak & rumah macamana yang kau nak beli, kereta apa kau nak pakai, berapa ekor arnab kau nak bela, kerja apa kau nak buat. semua bayangan tu kau boleh nampak dengan jelas and 5 years from now tak mustahil benda tu boleh jadi kenyataan. so it's not just imagination anymore it's more like planning for the future.




HeyAgnes | via Tumblr
kali kedua kau jatuh cinta tak akan sama macam cinta pertama kau. the first time is an insane magical gift that you can never reclaim. itu kenangan seumur hidup. cerita yang kau akan ingat untuk anak-anak perempuan kau bila dah besar nanti.  but that's okay, sebab cinta kedua ialah yang paling real & yang paling ada masa depan. the second time can involve some amazing love.


cinta pertama is more like, kau "terjatuh" cinta without warning. cinta kedua is more like kau yang "pilih" untuk jatuh cinta











seriamelia. Powered by Blogger.

Featured Post

Do you know how can i tell when you are sad?

"Do you know how can i tell when you are sad?" How? Did you know when you are sad, you tend to smile smile a lot mo...